Компетенции за критично мислене-Дейност 6: Дискусия

В това упражнение младите хора ще научат колко е важно да могат да заемат позиция по даден проблем и да защитават тази позиция с логика, разсъждения, знания и здрав разум.

По-долу е даден списък със сценарии за обсъждане и дебат. Те се основават предимно на етиката и морала. Те ще насърчат участниците да заемат позиция и да защитят своята гледна точка. Те могат да се правят по двойки, но са много по-завладяващи в по-големи групи, където мненията са разделени. Те могат да се използват и като отделни работни листове – участниците могат да оградят отговор и след това да обяснят избора си писмено.

  1. Един ден Ричард намира скъпо изглеждащ пръстен в училищния коридор. Няма име върху него и не е близо до ничие шкафче.

Трябва ли да: A) Да го даде на изгубени и намерени B) Попита дали принадлежи на някой там C) Запази го и не казвай нищо

  1. Приятелят на Джуди е стресиран от предстоящ тест. Джуди вече взе теста и получи 100%, така че вече знае всички отговори.

Трябва ли тя: A) Просто да даде отговорите на приятеля си B) Използва знанията си, за да обучава приятеля си C) Изобщо да не се включва

  1. Треньорът Нелсън е хванал двама от неговите звездни баскетболисти да вандализират училищна собственост. Правилото е, че трябва да бъдат спрени. Ако това се случи, техният отбор губи предстоящите полуфинали. Ако треньорът мълчи, те със сигурност ще спечелят, но той може да загуби работата си.

Трябва ли треньорът: A) да спре двамата играчи и да спазва правилата B) да се престори, че никога не ги е виждал

  1. Ник чува как двама студенти се хвалят, че са публикували няколко неподходящи изображения на студентка онлайн за шега.

Трябва ли той: A) да си гледа работата B) да докладва за инцидента на директора на училището C) да се изправи срещу момчетата и да защити ученика

  1. Ставате свидетел на банков обир и следвате извършителя по една уличка. Отбива се в сиропиталище и им дава всички пари.

Бихте ли: А) Докладвали мъжа на полицията, тъй като е извършил престъпление Б) Оставили го на мира, защото сте го видели да прави добро дело

  1. Приятел ви казва, че той/тя е получавал анонимни съобщения за тормоз онлайн. Подозирате, че определени хора са виновни.

Бихте ли: A) Кажете на приятеля си просто да ги игнорира B) Насърчете ги да докладват за злоупотребата C) Рискувате да се изправите срещу онези, които подозирате

Scroll to Top