Упражнения за борба с дискриминацията и сегрегацията-Дейност 3: СТЕРЕОТИПИ

Дейност 3: СТЕРЕОТИПИ (30 МИН)

Цели: Анализ на стереотипите, които се приписват на ЛГБТ+ хората; Релативизиране на различията, които се приписват на сексуалното разнообразие.

Материали: Скриптове за ролеви упражнения.

Инструкции: 5 участници са помолени да напуснат стаята, за да представят някои сцени. От всички тях 3 ще представляват сцена (Сцена A), а останалите – още една (Сцена B).

Сцена А: актьорите трябва да представляват трима приятели и да говорят на обща тема (празници, филм и т.н.). В никакъв случай не трябва да споменават нищо, което би могло да разкрие сексуалната им ориентация. Докато подготвят сцената, на останалата част от групата се казва, че 3-мата участници ще представляват 3-ма приятели, един от които е лесбийка или гей. Те трябва да разберат кой е той/тя и защо.

Сцена B: Другите двама участници ще представят интервю, в което ще задават типичните въпроси, задавани на хомосексуалните от хетеросексуални (вижте по-долу сценария, който може да последва интервюто).

Коментари:

Сцена А ще принуди хората да търсят гей/лесбийски стереотипи. Никой от актьорите и актрисите не знае, че ще им бъде приписана тази самоличност, така че и те, и групата ще бъдат изненадани, когато разберат, че няма никой, който да е хомосексуален. По този начин ще видим как стереотипите са характеристики, присъдени отвън, отколкото отвътре.

Сцена B ще бъде полезна, по забавен начин, тъй като ЛГБТ+ хората винаги са разпитвани за техния начин на съществуване, но хетеросексуалната идентичност да се поставя под въпрос по същия начин изглежда смешно. Това ни позволява да свържем идеите, които излизат с тези от първия семинар, асиметрията между групите и да сме наясно, че има хегемонни групи, чиято идентичност е безспорна и неоспорима.

ВЪПРОСИ: Интервю с хетеросексуален.

Въпрос: Кога разбрахте, че сте хетеросексуален?

Въпрос: Кога имахте първата си хетеросексуална връзка?

Въпрос: Какво мислите за хетеросексуалните барове?

Въпрос: Трудно ли ти беше да приемеш своята хетеросексуалност?

Въпрос: Какво правите с някой със същата сексуална ориентация в леглото?

Въпрос: Какво мислите за това, че хетеросексуалните имат същите права като останалите граждани?

Въпрос: Какво мислите за изявленията на някои влиятелни хора, които осъждат хетеросексуалността като неестествена и грях?

Въпрос: Вие сте учител като професия; Вашата хетеросексуалност представлява ли проблем в професионалния ви живот?

Въпрос: Като хетеросексуален, страхувате ли се да не се заразите със СПИН?

Въпрос: Вашите приятели знаят ли, че сте хетеросексуален?

Повече информация по темата:

http://informativojuridico.com/situacion-de-los-derechos-lgtbi-en-espana-legislacion-aplicable-2/

Scroll to Top