Упражнения за медийна грамотност-Дейност 2: Използване на множество ресурси

Когато определя дали новината е фалшива или не, най-важното нещо, което човек трябва да направи, е да провери множество източници за една и съща история. Тъй като различните източници съобщават различни подробности на различни нива на дълбочина, младите хора ще придобият по-точна гледна точка по даден проблем, когато четат, слушат или разглеждат по-широко.

Описание на дейността:

За тази дейност участниците трябва да създадат плакат или мисловна карта (използвайки Canva), изброявайки множество и различни видове източници, включително надеждни и ненадеждни. Можете да използвате мисловната карта на Canva https://www.canva.com/graphs/mind-maps/ или да създадете своя собствена. Мисловната карта на Canva е лесна за използване, напълно онлайн и безплатен софтуер за мисловни карти. Просто избирате шаблон от колекцията от примери за мисловни карти и след това щракнете върху текста, за да промените етикетите. Можете да коригирате цветовете и шрифтовете на мисловната карта по ваш вкус.

Как да направите мисловна карта на Canva (според информацията на уебсайта им https://www.canva.com)

  • Отворете документ – За да започнете, влезте в акаунта си в Canva или се регистрирайте безплатно, като използвате своя профил във Facebook или Google. Можете да стартирате Canva на десктоп или мобилно устройство и да отворите чисто нова страница, за да започнете да проектирате за секунди.
  • Изберете шаблон – Започнете своето творение с професионално проектиран шаблон на мисловна карта. Независимо дали правите презентация пред колеги от бизнеса, помагате на студенти да обмислят идеи или организирате идеите си за проект, ще намерите красив шаблон, готов за работа. Филтрирайте по цвят, език, тема или стил, за да получите по-точни резултати.
  • Добавете повече функции и елементи – Добавете форми, линии, текстови полета, икони и други графики, за да очертаете вашите мисли. Използвайте цветовата палитра на Canva, за да оцветите дизайна си и да поддържате нещата жизнени. Ако изнасяте презентация, можете да използвате инструмента Animate, за да изберете как да се показва всяка функция.
  • Персонализирайте своя дизайн – Пренаредете оформлението или почерпете вдъхновение от различен шаблон, за да коригирате този, който сте избрали, независимо дали добавяте различна комбинация от форми или използвате различна цветова схема. Можете да сменяте един фон с друг, да премествате страничните панели отляво надясно или да експериментирате с шрифтове.
  • Изтеглете или споделете вашата страница – След като приключите с вашата мисловна карта, можете да я изтеглите, да я запазите като презентация или да я публикувате в LinkedIn, Facebook, Slack, Twitter или във всеки друг социален медиен канал. Можете дори да планирате споделянето си с помощта на Content Planner на Canva.

Дейност 3: Оценяване на числа и цифри (източник: www.canva.com)

Когато оценяваме медиите, освен думите, понякога оценяваме и числата. Представете си, че четете статия със следното твърдение: „Учениците се представят по-добре в училище, когато спят поне осем часа“ и я споделяте във Facebook или друга социална медия, но когато се вгледате по-отблизо в проучването, установявате че е направено само в едно училище, в един клас, на седем ученика. Затова за нас е много важно да вземем предвид и цифрите, а не само думите, включени в статията.

Описание на дейността:

Използвайте инфографики, за да илюстрирате как числата могат да ни подмамят да повярваме на определено медийно съобщение. Участниците трябва да създадат инфографики и да практикуват как да разграничават подвеждащи факти и цифри. След заниманието може да се проведе дискусия за това как фалшивите цифри и изкривените числа влияят на нашето възприятие и ни карат да вярваме в някои съобщения, които не са надеждни.

Допълнителен ресурс 3: Картографиране на медийния пейзаж

Преди 50 години новините бяха различни от днешните. Вестниците бяха обикновени и евтини, телевизията имаше само няколко мрежи и се ползваше с доверие, а радиото беше основният източник на „извънредни новини“. Новините днес идват от голямо разнообразие от източници чрез много различни инструменти. Ето няколко начина да мислим за нашето потребление на новини.

  1. ПРЕЗ ПОСЛЕДНАТА СЕДМИЦА ОТ КЪДЕ НАУЧИХТЕ НОВИНИТЕ СИ?

Телевизия, Радио, уебсайтове, Социална медия

Вестници, Списания, Подкасти, Други хора

Друго: __________________________

  1. КАКВИ ИНСТРУМЕНТИ ИЗПОЛЗВАХТЕ?

Печатни публикации, Смартфон, електронна поща, компютър

Таблет, телевизия, Текст, Социална медия

Друго: __________________________

  1. КОЯ БЕШЕ НАЙ-ВАЖНАТА НОВИНА, КОЯТО МОЖЕТЕ ДА СИ СПОМНИТЕ?

ЧЕТЕНЕ/ГЛЕДАНЕ?

  1. КАКВА ИСТОРИЯ Е БЕЗСМИСЛЕНА ИЛИ НЕВЕРНА? ЗАЩО?

 

Scroll to Top