Използване на изявления „Аз“ в разговор

Важно е да съобщавате нуждите си по категоричен начин на хората около вас. Използването на аз-изявления в разговор ви позволява да поемете отговорност за вашите нужди, мисли и чувства. Аз-изявленията следват пет стъпки, които са както следва:

  1. Когато… (посочете действието, което ви е притеснило).
  2. Чувствам… (посочете чувствата си в отговор на действието)
  3. Това, което мисля, че се случва е… (дайте вашата версия на събитията)
  4. Имам нужда/искам/предпочитам…(споделете вашите нужди/какво трябва да се промени)
  5. Бихте ли/Можем ли да… (посочете конкретно действие, което би коригирало ситуацията)

Ето няколко примера за използване на Аз-изявление, за да комуникирате уверено вашите нужди:

Пример 1: Разговор с колега

Вие работите в офис и Джим винаги взема химикалките, които носите от вкъщи, и ги използва, без да ви пита. Той не ги връща, което ви кара да нямате химикалки, когато имате нужда от тях.

Аз-изявление: Джим, когато вземеш химикалките ми, без да знам, се чувствам много разочарован. Това, което според мен се случва, е, че изпитвате трудности при намирането на химикалки, които да използвате в офиса. Предпочитам да не използвате химикалките ми, без да ми казвате. Бихте ли ме попитали, преди да ги използвате, и бихте ли ги върнали възможно най-скоро?

Пример 2: Разговор с партньор

Кели е разочарована, защото нейният партньор Адам е много чувствителен и постоянно я пита дали му е ядосана, когато тя не отговаря весело.

Аз-изявление: Адам, когато ме попиташ дали съм ти ядосан, започвам да се защитавам, защото ме кара да се чувствам така, сякаш правя нещо нередно. Това, което мисля, че се случва, е, че четете твърде много в чувствата ми от други неща, които се случват. Имам нужда да ми повярваш, че бих ти казал, ако нещо, което направи, ме разстрои. Можем ли да работим заедно и да си обещаем, че ще си казваме, когато сме ядосани, вместо просто да предполагаме?

Пример 3: Разговор с приятел

Джон и Майкъл са приятели от дълго време и семействата им също са приятели. И двамата се събират за обяд всеки петък. Майкъл обаче винаги закъснява.

Аз-изявление: Майкъл, когато закъсняваш за нашия обяд, това ме прави много разочарован. Това, което мисля, че се случва, е, че имате твърде много неща в този ден и ви е трудно да се придържате към времето, за което се договорихме. Наистина имам нужда да дойдеш навреме за нашия обяд. Можем ли да коригираме часа или деня, така че да работи по-добре и за двама ни?

Помислете за ситуация у дома, в училище, на работа или друго, където можете да използвате Аз-изявление. Използвайки формата по-горе, запишете проблема и как можете да използвате Аз-изявление, за да го разрешите.

Ситуация:

Когато ти:…………………………………………………………………….………

Чувствам: ……………………………………………………………………….……………

Това, което мисля, че се случва е: ……………………………………………………………………………..…….……

Имам нужда/искам/предпочитам: ………………………………………………………………………………………

Бихте ли/Можем ли: ……………………………………………………………………………….……..

Г) Други ресурси

Решаването на проблеми е друго умение, свързано с развитието на социални компетенции. Липсата на адекватни стратегии за справяне и емоционалната дисрегулация са свързани с тревожност и неефективно решаване на проблеми. Липсата на умения за решаване на проблеми засяга способността да се измислят решения на различни видове проблеми, което води до избягване на специфични социални ситуации.

Тази дейност за решаване на проблеми позволява на човек да определи проблемите, пред които е изправен, и да оцени потенциалните решения според тяхната ефективност. Въз основа на рейтинга човек може да практикува социалните си разсъждения. Практикуването на тези умения изгражда увереност и увеличава шансовете те да получат достъп до тези решения, дори ако са под напрежение.

Scroll to Top